Saygıdeğer Başkanım, meclisimizin değerli üyeleri, kıymetli basın mensupları hepinizi saygıyla selamlıyor, 2013 yılının son olağan meclis toplantımıza hoş geldiniz diyorum

Sayın Başkanım, değerli arkadaşlar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca; kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi için hazırlanan 8nci etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Tebliği14 Aralık 2013 tarih ve 28851 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kırsal Kalkınma Planı çerçevesinde, kırsal alanda ekonomik ve sosyal koşulların iyileştirilmesi amacıyla uygulamaya koyulmuş olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ile 2006 yılından bu yana kırsal kesime destek verilmektedir.Lokal ve merkezi düzeyde yapılan uygunluk incelemeleri neticesinde desteklenmeye hak kazanan projeler % 75 ila 80 oranında destek görmüşlerdir. 2006 yılından başlayarak dönem dönem ayrılarak uygulamaya konulan Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programlarının 8. Etabı 14 Aralık 2013 tarihi itibariyle hayata geçmiştir

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası olarak  "Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programının rantabl bir şekilde kullanılması halinde ilimiz tarım sanayisine ciddi ölçüde katkı sağlayacağını" düşünmekteyiz. 2015 yılına kadar devam edecek olan bu desteklemelerden faydalanmaları için değerli üyelerimize çağrıda bulunuyor ve İlimiz tarım sanayisine hayat verecek ve yeniden canlanmasına vesile olacak olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programından yararlanmaya davet ediyorum.

Geçtiğimiz hafta içinde gerçekleştirdiğimiz görüşmeler neticesinde  Siirt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bakanlığın Uygulama Tebliğinde belirtilen hususlara uygun bir şekilde hibe sözleşmesinde yer alan usul ve esaslara göre değerli çiftçilere her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduklarının güvencesini vermiştir.

      Program kapsamında Biz Siirt Ticaret ve Sanayi odası ,Bakanlık adına tüm çalışmalardan sorumlu olan Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğüne, yapılacak olan başvuruların ilgili Bakanlık birimlerine iletilmesi ve bu başvuruların kabulü için ihtiyaç duyulan çalışmaların ve girişimlerin takipçisi olacaktır.

Sayın Başkanım, değerli arkadaşlar

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası olarak  “Yatırımlarda Devlet Yardımları” adı altında sağlanan sigorta primi işveren hissesi desteği, sigorta primi desteği ve vergi indirimi desteklerinin 31.12.2014 tarihine kadar uzatılması için Ekonomi Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunduk.

        Ekonomi bakanlığımıza yaptığımız başvuru dilekçesinde Siirt’in işsizlik oranının en yüksek olduğu iller arasında yer aldığını, TRC3 bölgesinin daha çok yatırım alması ve bu yatırımların istihdama katkı sağlaması için teşvikten maksimum oranda yararlanılmasının önemine vurgu yaptık. Ayrıca Çözüm süreciyle birlikte yatırımcı sayısında bir atışın olduğunu ancak, müteşebbislerde yatırım yapma fikirlerinin sürecin devam etmesi gerekçesiyle sürekli ertelendiğinde dikkat çektik.

2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren “Yatırımlarda Devlet Yardımları” hakkındaki karar ile 31.12.2013 tarihinden sonra teşvik belgesine bağlanıp yatırımına başlanacak yatırımların istifade edecekleri SGK prim teşvikleri, vergi indirimi gibi desteklerde büyük oranda (%30) azalma söz konusu olacaktır.

Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması amaçlanarak hazırlanan 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu kararının sigorta primi işveren hissesi desteği, sigorta primi desteği ve vergi indirimi desteklerinden 10 yıl süre ile yararlanılabilmesi için 31.12.2013 tarihine kadar yatırımlara başlama şartının 31.12.2014 tarihine ertelenmesi, TÜİK’e göre işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge olan ve ilimizin de aralarında bulunduğu TRC3 bölgesinin daha çok yatırım almasına ve bu paralelde istihdamda artışa sebebiyet verecektir.

Sayın Başkanım, değerli arkadaşlar

İlimiz Ekonomisine ciddi katkı sağlayacak aynı zamanda ilimizin tanıtımında lokomotif görev üstleneceğine inandığımız İnanç Turizminin Siirt için önemli bir kaynak ve değer olduğunu düşünmekteyiz. Bu kapsamda Baykan ilçemiz sınırları içerisinde bulunan Veysel Karani Hazretleri ve Tillo İlçemizin inanç turizmine kazandırılması öncelikli konulularımızın başında yer alması gerektiği kanaatindeyiz. 

Önemli bir turizm potansiyeline sahip olan Siirt’imiz yalnız inanç Turizm ile değiltarihsel yönü itibarı ilebirçokfarklı kültürel yapılara mensup
insan topluluklarınabeşiklikyapmış birmedeniyetesahiptir.
Derzin Kalesi, İncekaya Kalesi, İrun Kalesi, Şirvan Kalesi, Ulu Cami, Cumhuriyet Camii, Siirt’in, turizm açısından önemli bir yeterliliğe sahip olduğunun göstergesidir. Bunun dışında botan vadisinde bulunan, Asurlulardan kaldığı ispatlanan ve dünyada sadece 3 tane olduğu bilinen tarihi akabe yolu ile Tillo Kale’nin eşsiz görüntüsü doğa turizmine alternatif olarak düşünülebilir.

Özellikle inançlarımızın örtüştüğü Arap ülkelerinin dikkatinin Veysel Karani ve Tillo’ya çekilmesi Siirt’i bir inanç merkezi  konumuna getireceği kanaatindeyiz. İnanç Turizmine örnek gösterilebilecek ve Şebi Arus etkinlikleri ile her yıl anılan Hazreti Mevlana 7 den 70 herkes tarafından takip ediliyor ve bu sayede Konya ili binlerce kişiye ev sahipliği yapıyor. İstanbul Feshane’de Siirt günleri nedeniyle oluşan devasa kalabalığın ve görkemli hazırlıkların bir benzerinin artık her yıl Siirt’te yapılacağını düşünmek bile bizleri heyecanlandırmaya yetiyor. Tillo ve Veysel Karani için  Turist sayısında arzu ettiğimiz sayılara ulaşırsak,  inanç ve kültür nedeniyle ilimize gelen turistler inancımızı, kültürümüzü, değerlerimizi, şehrimizi tanıtacak gönüllü elçilerimiz haline gelecektir.

Sözlerime burada son verirken birkaç gün sonra gireceğimiz yeni yılın ülkemize milletimize ve tüm dünya barış huzur ve esenlikler getirmesini diler hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum…